over ons

Sunflower probeert simpelweg mooie muziek te maken.
Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen hiervan kunnen genieten
ongeacht hun politieke, religieuze, etc. voorkeur.

inds oktober 1999 spelen Ed ten Hoedt (Gotische harp) en Margôt Limburg (gitaar) samen onder de naam Sunflower. De muziek die zij brengen is een combinatie van traditionele Keltische melodiën, meer recente, voornamelijk Ierse nummers, en zelfgeschreven stukken. Alle nummers worden instrumentaal ten gehore gebracht. Hoewel niet speciaal daarvoor gemaakt, wordt de muziek van Sunflower ook vaak gebruikt bij (ontspannings)yoga, in de gezondheidszorg en op scholen.

De ontspannen, rustgevende sfeer die Sunflower brengt heeft op veel mensen een grote aantrekkingskracht. Naast diners, openingen van tentoonstellingen en dergelijke treden Ed en Margôt ook regelmatig op tijdens diverse evenementen. (zie hiervoor de agenda)

Intussen hebben zij drie cd's uitgebracht, te weten New Life (1999), Gentle (2002) en Clear (2006).

een close-up van onze gezichten

Voorafgaand aan Sunflower speelde Ed jarenlang basgitaar en (slag)gitaar in allerlei formaties, uiteenlopend van rock- en bluesbands tot Ierse folkgroepen. In 1993 begon hij als gitarist met Harris Moore van Northern Lights te spelen. In deze periode kreeg Ed, puur toevallig, zijn eerste Gotische harp aangeboden. Onder de naam Symbiosis trad hij, voor het eerst als harpist, op met zijn vriend Ben (gitaar). De eerste cd ,Initials, kwam uit in 1996. Al snel speelde Symbiosis door heel Europa en ook ver daarbuiten. In januari 1998 kwam de cd Essence uit.

Gouda 2003 Toen Ed met zijn vriendin Margôt verder ging, werd de huidige formule geboren. De cd New Life was hun eerste wapenfeit. Meer eigen nummers en een beter uitgewerkt concept zijn hier de belangrijkste kenmerken. In de winter van 1999/2000 speelde Sunflower voor het eerst in Australië. Dit was in meerdere opzichten een vruchtbare periode.

Ten tijde van de geboorte van zoon Max speelde Ed tijdelijk met gitarist en 'old-time vriend Alan McLachlan. Alan is de enige gastmuzikant die tot nu toe op elke cd heeft meegespeeld; ook produceerde hij de cd Essence. Hij valt regelmatig in voor Margôt.

In 2002 brachten we Gentle uit. Een logisch vervolg op 'New Life', met een aantal opvallende gastmuzikanten, waaronder concertharpiste Pien Tieman, en Agnes van der Neut, een geweldige dwarsfluitiste, die tijdens de opnames ook nog eens hoogzwanger was.

In mei 2005 werd onze tweede zoon, Koen, geboren. Zie ook de fotogalerij voor de onvermijdelijke plaatjes.

Op de laatste cd, Clear, die uitkwam in mei 2006, hebben we geen extra instrumenten meer opgenomen, zoals een aantal mensen ons al jaren vroegen.
'Back to the basics' dus; alleen harp en gitaar. De opnamen zijn zo natuurgetrouw mogelijk gehouden om het live-geluid zo goed mogelijk te benaderen. Op 3 van de 17 stukken bespeelt Alan McLachlan de gitaar.
Op Clear staat onder andere 'Granddaddy's humming', die voor ons werd geschreven door de violist op 'Gentle', Berry Idema. Verder acht eigen stukken van Ed en een Japans juweeltje genaamd Furusato. Anne Idsinga, een bevriende kunstenares, heeft het prachtige art-work voor de hoes verzorgd.

Samen met harpiste Marieke Lesparre heeft Ed het duo Parsley gevormd. Het combineren van de vader- en moederrol met muzikant zijn werd soms wat zwaar, wat eigenlijk de aanzet hiervoor was. Parsley heeft in 2008 een cd uitgebracht, waarop Ed, naast Gotische harp, Marieke begeleidt op gitaar en enige andere instrumenten.

Sinds 2011 speelt Ed regelmatig alleen. Margôt is zich meer gaan richten op haar duo The Lasses, waarin zij zich samen met Sophie Terschure toelegt op alweer voornamelijk rustige en veelal Keltische muziek, dit keer met zang. Ed is ook actief als bassist/gitarist in de band Chapeau. Hierin is 'Rooie' Jos uit de documentaire Foute Vrienden de opvallendste figuur.
Sunflower is nu dus weer veranderd in Ed alleen of met een andere muzikant. In 2014 heeft hij opnames gemaakt met Sue Ferrers op nickelharpa, waar wellicht een nieuwe cd uit gaat komen. We houden u op de hoogte!

Margôt speelt intussen wereldwijd in een gitaar/zangduo dat een Iers, Schots, Amerikaans en nog meer-repertoire heeft genaamd The Lasses. De muziekstijl is dus niet erg veranderd, maar nu is de (wonderschone) zang het belangrijkste kenmerk.

In 2015 is Ed als bassist gaan spelen in een bluesband genaamd Allen Wrench and the Nuts. De basgitaar en deze muziekstijl waren ooit ook het serieuze begin van Ed zijn muzikale activiteiten. De gitarist/zanger van deze band, Dominik Sprenger, is van vele markten thuis en speelt ook mee als gitarist van Sunflower. In juli 2015 hebben zij opgetreden in Sellingen (NO-Groningen), wat een goed begin was van...

Om op de hoogte te worden gehouden van nieuwe cd's, optredens en 'belangrijk' nieuws, kunt u ons uw Emailadres doorgeven. Wij beloven om u niet te bestoken met onzin-berichten ('spam'). U zult niet meer dan twee keer per jaar van ons horen.

U kunt gratis mp3's downloaden van zg. samples om onze muziek te beluisteren.

Voor meer informatie kunt u ons een Email-bericht sturen

terug naar boven