Onze instrumenten

De Gotische harp van Ed

e harp die wij gebruiken is een ongebruikelijk model, genaamd Gotische of Renaissance-harp. Dit type harp werd ontwikkeld rond 1500 en werd ongeveer 200 jaar lang gebruikt. Minstrelen begeleidden er zichzelf mee, de harp met een hand vasthoudend en met de andere akkoorden aanslaand. Er zitten 26 darmen snaren op (samen 3 1/2 octaaf), die wij een noot hoger stemmen dan gebruikelijk. Daarom zijn de rode snaren D-noten en de zwarte G.
Zoals de meeste harpen heeft de Gotische harp geen halve noten; het is een diatonisch instrument. Te vergelijken met het hebben van alleen de witte toetsen van een piano. Wij stemmen de harp meestal in G.
De eerste harp die Ed kreeg is gebouwd in Schotland in 1981. Omdat hij zichzelf heeft leren spelen, rust de harp op de 'verkeerde' schouder. Nagels worden niet gebruikt. Om de harp te versterken en op te nemen gebruiken we een simpel klein condensatormicrofoontje (een zg. dasspeldmicrofoon) die voor het onderste klankgat is geplaatst.
In 2000 bouwden Lies Muller en Tamara van Muziek en Ambacht een kopie. Dit is intussen zijn favoriete harp geworden.
Meer informatie over de Gotische harp (in het Engels) vond ik op de website van Alison Vardy en hier.

Margôt in OotmarsumMargôt bespeelt een Takamine C-14 akoestische gitaar met standaard ingebouwde pickup. Ze gebruikt heavy stalen snaren (0.013-0.056) Voor verdere informatie over de gitaar verwijzen wij u naar de website van Takamine.