CD's: Sunflower-Clear (Sun 03)

Sunflower-Clear (SUN 03)

1 Enigma Ed ten Hoedt 2:53
2 Shebeg and shemore Turlough O'Carolan 3:17
3 Antidote Ed ten Hoedt 2:37
4 High tea Ed ten Hoedt 2:01
5 Granddaddy's humming B. Idema 3:09
6 I will wait for you* Ed ten Hoedt 2:23
7 Mosquitoe dance Ed ten Hoedt 2:00
8 O'Carolan's receipt Turlough O'Carolan 4:16
9 Drink to me only with thyne eyes / The cliffs of Dooneen* trad. Engels / trad. Iers 3:55
10 Green light Ed ten Hoedt 2:05
11 Nocturne Ed ten Hoedt 4:51
12 Planxty Wilkinson Turlough O'Carolan 3:08
13 Furusato trad. Japans 2:56
14 Bridget Cruise / Planxty Drew Turlough O'Carolan 2:34
15 The story so far Ed ten Hoedt 4:53
16 George Brabazon II* Turlough O'Carolan 1:54
17 The last rose of summer trad. Iers 2:43

totale tijdsduur: 51:45

Op verzoek van velen, hebben we deze cd zoveel mogelijk als 'live' klinkend opgenomen. Geen studiotrucs die het geluid teveel kunnen veranderen, en geen andere instrumenten erbij. Dus, de muzikanten op deze cd:
Ed ten Hoedt-Gotische harp, Margôt Limburg of (*) Alan McLachlan-gitaar.

Enigma

De melodielijn van dit stuk klinkt een beetje als een spelletje. Je moet proberen, te raden wat een ander beschrijft. Het voelt als zus, maar niet helemaal, ziet er uit als zo, maar dan nèt iets anders...

Om een gedeelte van dit nummer te horen, kunt u hier klikken.

Shebeg and shemore

Dit eerste stuk dat Turlough O'Carolan ooit componeerde, heet eigenlijk Sí Bheag's Sí Mhór. Dat betekent De kleine sprookjesheuvel en de grote sprookjesheuvel. Nadat hij blind raakte door de pokken toen hij 18 jaar oud was, werd Turlough O'Carolan professioneel harpspeler. Zijn eerste werkgever, George Reynolds uit County Leitrim, raadde hem aan om zelf te componeren. Sindsdien schreef Turlough O'Carolan veel muziekstukken, waarvan er zo'n 200 bewaard zijn gebleven die nog steeds regelmatig worden gespeeld door hedendaagse muzikanten.

Antidote

Deze compositie werd in eerste instantie geschreven om te dienen als hart onder de riem voor iemand die droevig is of liefdesverdriet heeft. Maar de melodie bleek mooier te klinken als ze langzamer werd gespeeld, waardoor het een nogal melancholisch aandoend werkje werd. Hopelijk kan het nog steeds zijn originele functie vervullen!

Om een gedeelte van dit nummer te horen, kunt u hier klikken.

High tea

Stel je je voor dat iemand je vraagt om thee te komen drinken. Als je aankomt, blijk je te zijn uitgenodigd voor zo'n traditionele, misschien een beetje ouderwetse Engelse manier om de middag dooor te brengen. Maar, nadat je aan het idee gewend bent, en meedoet, merk je eigenlijk...dat je je toch wel goed amuseert!

Granddaddy's humming

Aan de wandel met zijn kleindochter kwam de violist van onze vorige cd Gentle op deze intrigerende melodie en maakte er een leuk muziekstuk van. Gelukkig 'gaf' hij het aan ons. Wij hebben alleen maar een paar andere arrangementen gebruikt. Opgedragen aan onze trouwste luisteraar, Berry Idema uit Bergen, Noord-Holland!

Alan McLachlan

I will wait for you*

Hoewel ik op je voor lig, vind ik het fijner om even in te houden en op jou te wachten om me te laten inhalen. Deze ervaring samen meemaken geeft me meer plezier. Wil jij met mij samen verder gaan?

Om een gedeelte van dit nummer te horen, kunt u hier klikken.

Mosquitoe dance

De kern van deze compositie kwam ineens voorbij tijdens het stemmen van de harp terwijl we op een markt ergens buiten speelden. De titel spreekt voor zichzelf; een vroege zomeravond, kijken naar de muggen die op en neer dansen in de lucht...
Eigenlijk is de melodie wat te snel voor Ed om hem te spelen zoals het hoort, maar hier is tenminste één van zijn beter geslaagde pogingen!

O'Carolan's receipt

Nadat Ed deze O'Carolan melodie tijdens pauzes zo vaak had zitten oefenen, raakten we er aan gewend om het zonder gitaar te horen. En dus besloten we, om hem ook maar zo op te nemen. Weer zo'n mooi werkje van die beroemde harpist van lang geleden...

Margôt Limburg
Drink to me only with thyne eyes / Cliffs of Dooneen*

Zij die het nog niet was opgevallen dat we van romantische stukken houden, zullen zich nu toch wel realiseren waar onze voorkeuren liggen. Sommigen kunnen het sentimenteel noemen, maar vertel eens, wat is er mis met schoonheid, liefde en harmonie?

Green Light

Deze melodie doet ons denken aan het optrekken van auto's als het stoplicht op groen springt. Van de ene naar de andere versnelling overschakelend, even moeten inhouden voor de auto voor ze die niet zo snel is...Denk aan de maximum snelheid!

Nocturne

Dus Chopin gebruikte deze titel al voor één van zijn stukken; dan mogen wij dat toch ook doen?! Denkend aan onze twee fantastische zoontjes als ze slapen, hopen we dat deze compositie vele rustende mensen zal vergezellen. Om te vooorkomen dat je te vroeg in slaap valt, hebben we aan het einde een versnelling opgenomen.

Planxty Wilkinson

Dit stuk hebben we opgepikt van Dennis Doyle, een Amerikaanse harpist die veel mooie dingen heeft opgenomen. Deze komt van de cd Hybernia (=de naam die de Romeinen aan Ierland gaven)

Furusato in het Japans genoteerd:

Mijn favoriete Japanse harpstudent Tomohisa Nishima, met wie ik vele gezellige uurtjes mocht doorbrengen, introduceerde dit stuk aan ons. Met trots dragen we deze opname aan hem op! Het lied Furusato handelt over 'een nostalgische herinnering aan iemand's vroegere thuis'

Bridget Cruise / Planxty Drew

Omdat allebei deze O'Carolan nogal kort zijn, hebben we ze 'aan elkaar geplakt' in één opname. Als je de snaar die normaal gesproken is gestemd als Fis, als F stemt, terwijl je in de toonsoort G speelt, krijg je dat typische effect. Een simpele maar briljante truuk om de luisteraar wakker te houden. Planxty Drew is een leuk klinkende melodie die een uitdaging vormt om tegelijkertijd in te oefenen.

The story so far

En nog een keer, tijd voor vrede en rust.

George Brabazon II*

Het einde naderend van deze cd, nog een semi-up tempo O'Carolan stuk. Altijd leuk om te spelen- en hopelijk ook, om te beluisteren.

Trotse papa

The last rose of summer

Voor hen die niet kunnen slapen, is hier nog zo'n tijdloze favoriet uit dat grote repertoire van romantische 'evergreens'. Moogt u allen op uw gemak, ontspannen en zonder pijn zijn!

Om cd's te bestellen, zie 'Onze CD's'

terug naar boven