CD's: Sunflower-New Life (Sun 01)

Sunflower-New Life (SUN 01)

1 Fremantle doctor Ed ten Hoedt 3:08
2 Londonderry air trad. Iers 3:58
3 Princess Royal Turlough O'Carolan    2:42
4 The fields of Athenry trad. Iers 2:53
5 The band played Waltzing Mathilda    Eric Bogle 3:44
6 Forest sunset Ed ten Hoedt 3:33
7 Give me your hand R.D. 'O Catháin 2:23
8 The town I loved so well trad. Iers 3:30
9 The journey Ed ten Hoedt 4:10
10 Mary Scott, flower of Yarrow trad. Schots 4:01
11 Traveller's rest trad. 3:11
12 Planxty Burke Turlough O'Carolan 2:28
13 Natives Paul Doran 2:57
14 Piano sentimento Ed ten Hoedt 4:03

totale tijdsduur: 46:55 min

Gastmuzikanten op deze cd:
Siard de Jong-viool en diverse fluiten, Ton van Bergeijk-bluesharp en Alan McLachlan-slide gitaar

Fremantle doctor

Ed componeerde deze melodie tijdens zijn eerste bezoek aan Australië in 1998. Fremantle is een voorstad van Perth, de grootste stad aan de westkust van Australië. Elke dag rondom het middaguur steekt er een verkoelend briesje op, genaamd de Fremantle doctor, dat vanaf de oceaan Perth inwaait. In Perth kan het gemakkelijk 40 graden Celsius worden, dus hij is meer dan welkom!
De westkust van Australië wordt minder vaak bezocht omdat het zo ver weg ligt van de populaire oostkust, waar bijvoorbeeld Sydney ligt. Dit is begrijpelijk, maar jammer. Het is een prachtig deel van Australië.

Om een zg. sample van dit nummer te horen, kunt u hier klikken.

Londonderry air

Deze bekende melodie werd geschreven in de 16e eeuw. Sindsdien zijn er minstens vijf verschillende teksten op geschreven, waarvan de bekendste 'Danny Boy' heet. Wat overigens een Schots nummer is, en niet Iers. Het verhaalt over de 'Clearings', toen de Engelsen veel Schotten naar Ierland migreerden om een protestants tegenwicht te vormen.

Princess Royal

De eerste van de bijna verplichte Turlough O'Carolan-stukken op deze cd. We spelen ze graag hoor! Hoewel, deze melodie leek lange tijd meer publiek af te schrikken dan het aan te trekken...Misschien gaat het de laatste tijd beter omdat we het al bijna zonder fouten kunnen spelen.

Om een zg. sample van dit nummer te horen, kunt u hier klikken.

The fields of Athenry

Zeker in de Ierse muziek is sentiment geen vreemde. Dit is het verhaal van verbannen gevangenen die thuis worden gemist- en vice versa. Ook dit nummer wordt vaak gespeeld door Ierse folkgroepen. Trouwens, we hoorden het ook tijdens de laatste voetbalwedstrijd Ierland-Nederland. Door de Ierse fans gezongen, wel te verstaan. Weet iemand waarom juist dit nummer?

The band played Waltzing Mathilda

Dit krachtige nummer van Eric Bogle (een Autralische songwriter) is een anti-oorlogslied, geschreven vanuit het perspectief van een 1e-Wereldoorlogsveteraan. Op belangrijke momenten in zijn verhaal, zoals het vertrek van huis, het begin van het gevecht en tijdens de parade achteraf, om de oorlog te herdenken, wordt de melodie 'Waltzing Mathilda' gespeeld. Deze bekende melodie, die u kunt horen aan het einde van onze opname, is het onofficiële volkslied van Australië.

Forest sunset

Deze eigen compositie hebben we diverse keren opgenomen, voordat we besloten om deze versie op de cd te zetten. Andere versies hadden zelfs zang en een knallende electrische gitaar-solo, maar deze uiteindelijke versie paste het beste tussen de andere stukken op deze cd.

Give me your hand

Behalve O'Carolan zijn er niet veel bekende harpisten uit zijn tijd. Deze melodie werd geschreven door Ruaidhrí Dall 'O Catháin, ook een blinde harpist. In tegenstelling tot de meeste kunstenaars was Ruaidhrí Dall 'O Catháin welvarend. Hij bracht het grootste deel van zijn leven in Schotland door. Deze bekende melodie schreef hij voor zijn buurvrouw, om haar te vergeven dat zij hem eens niet had herkend en daardoor niet met de gepaste hoffelijkheid had behandeld.

The town I loved so well

Dit lied gaat over de stad (London)Derry in Noord-Ierland. De eerste persing van de cd New Life bevatten, naast andere foutjes, een enorme vergissing; wij zeiden dat het over Dublin ging... Intussen is dit verbeterd, maar toch nog onze excuses!

Om een zg. sample van dit nummer te horen, kunt u hier klikken.

The journey

Om dit nummer te schrijven en op te nemen was een geweldige uitdaging en prettig werk. Toen het eenmaal af was, hebben we het een beetje laten liggen. Dit is een van de weinige nummers, die niet meer op ons repertoire staan.

Gouda 2003 (foto: K. Staepels)

Mary Scott, flower of Yarrow

Om dit stuk 'live' te spelen is altijd weer een uitdaging. Vooral het B-deel heeft vele 'interessante' versies gekend tijdens uitvoeringen. Desalniettemin is het zo'n prettige melodie, dat we blijven oefenen- en wie weet, op een dag spelen we het zonder fouten.

Traveller's rest

Een lieve, simpele melodie die ons openingsnummer/soundcheck is geworden bij onze optredens.

Planxty Burke

Het tweede O'Carolan-stuk van deze cd. Hoewel we het al langer kenden, werd onze aandacht er op gevestigd door een oude opname ervan van Kyle Wohlmut. Kyle is een Amerikaan en woont nu in Utrecht, waar hij een prachtige cd opnam onder de naam Lazarus harps.

Natives

Weer een lied dat we van Christy Moore hebben opgepikt. Wederom met Alan McLachlan op slidegitaar. Alan heeft met Eddie in diverse bands gespeeld, toen Ed nog bas- en 'gewoon' gitaar speelde.

Piano sentimento

Eddie's piano-nummer, vandaar de naam. Een romantische droom-compositie, geschreven in een nogal statische, klassieke sfeer. Samen met Forest Sunset, waarschijnlijk een van de beste pogingen om eigen nummers te schrijven van Ed tot nu toe.

Om cd's te bestellen, zie 'Onze CD's'

terug naar boven